Λίγα λόγια για εμάς

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΡΑΥΛΙΖΟΥΝ είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Προσώπων που Τραυλίζουν και να αφυπνίσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον τραυλισμό. Η ομάδα ξεκίνησε την δράση της το 2011 όταν πρόσωπα που τραυλίζουν από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν πως πρέπει να φτιαχτεί στην Ελλάδα -στα πρότυπα του εξωτερικού- ένας σύλλογος για πρόσωπα που τραυλίζουν ώστε να ενημερώσει τον κόσμο για τον τραυλισμό, να συμμετέχει σε ενημερωτικές ημερίδες σε σχολεία, πανεπιστήμια, κ.α., να δράσει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΠπΤ και να κατευθύνει γονείς ή πρόσωπα που τραυλίζουν

H ομάδα μας όλα αυτά τα χρόνια είναι ενεργή συμμετέχοντας σε ημερίδες για την Παγκόσμια ημέρα για τον Τραυλισμό και την Παγκόσμια ημέρα λογοθεραπείας, διοργανώνοντας μαζικές συναντήσεις (διαδικτυακά και δια ζώσης) με ΠπΤ ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους.

Οι δράσεις του συλλόγου μας

2011:

- Συμμετοχή της "Πρωτοβουλίας Προσώπων που Τραυλίζουν" στην Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος στις διαταραχές ροής της ομιλίας του Πανελλήνιου συλλόγου Λογοπαιδικών-Λογοθεραπευτών

- Ημερίδα της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής της ομιλίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπαιδικών-Λογοθεραπευτών με θέμα "Μια διαταραχή-Πολλά πρόσωπα"

2012:

- Ευρωπαική Ημέρα Λογοθεραπείας - Ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών στο Βόλο με θέμα "Τραυλισμός και Πρόσωπα που Τραυλίζουν. Εκπαιδευτική - Ιατρική - Κοινωνική Προσέγγιση. Πρώιμη Λογοθεραπευτική Παρέμβαση"

- Ευρωπαική Ημέρα Λογοθεραπείας, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου

2015:

- Επιστημονική Ημερίδα του Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Τραυλισμού με θέμα: "Θεραπείες Τραυλισμού: Προκλήσεις και Απαντήσεις"

- Τραυλίζω...Θυμάμαι: Βίντεο της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής της Ομιλίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών για τις εμπειρίες του τραυλισμού στα σχολικά χρόνια με την συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Προσώπων που Τραυλίζουν

2017:

- Ημερίδα της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέρονοτος στις Διαταραχές Ροής της Ομιλίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών με θέμα "ο Τραυλισμός στην σχολική ηλικία"

- Πρόσκληση απο τον κ. Καλομοίρη Γεώργιο, λογοπεδικό και καθηγητή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου για ομιλία σε φοιτητές λογοθεραπείας με θέμα την εμπειρία του Τραυλισμού.

2021:

- 28-30 Μαίου: Συμετοχή στο 14ο Πανελλήνιο - Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Λογοθεραπείας "Χτίζοντας Γέφυρες" του Πανελληνιού Συλλόγου Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών

Λίγα λόγια για τον τραυλισμό

Οτραυλισμός είναι μια διαταραχή στην ροή της ομιλίας. Το πρόσωπο που τραυλίζει (παιδί/έβηφος/ενήλικας) δυσκολεύεται να πει αυτό που θέλει εξαιτίας επαναλαμβανώμενων κολλημάτων, επαναλήψεων ή επιμυκήνσεων των ήχων της λέξης. Εκτός από τις λεκτικές δυσκολίες, το πρόσωπο που τραυλίζει αντιμετωπίζει και συναισθηματικές δυσκολίες που επηρεάζουν την κοινωνική του ζωή όπως άγχος, φόβος, ντροπή, χαμηλή αυτοπεποίθηση, θυμός, απομόνωση από το περιβάλλον του.

Οτραυλισμός οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και δεν υπάρχει μία μόνο αιτία στην εμφάνιση του. Συχνότερα εμφανίζεται στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια ανεξαρτήτως εθνότητας, φυλής και μορφωτικού επιπέδου. Συνήθως ο τραυλισμός ξεκινάει στην νηπιακή ηλικία ενός παιδιού. Αν ο τραυλισμός δεν ξεπεραστεί στην νηπιακή ηλικία μπορεί να εδραιωθεί. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση από εξειδικευμένο λογοθεραπευτή θα βοηθήσει στην βελτίωση και στον έλεγχο της ομιλίας του προσώπου.

Διάσημα πρόσωπα που τραυλίζουν

team member
Merilyn Monroe / Ηθοποιός
team member
Bruce Willis / Ηθοποιός
team member
Emily Blunt / Ηθοποιός
team member
King George IV / Βασιλιάς
team member
Rowan Attkinson / Ηθοποιός
team member
Ed Sheeran / Tραγουδιστής